Ricotta z rzodkiewką i dymką
Składniki:
• 250 g sera ricotta,
• 1/2 pęczka rzodkiewki,
• 1/2 pęczka dymki,
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
• sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ricottę przekładamy do miseczki.
Warzywa myjemy i osuszamy.
Rzodkiewki kroimy w kostkę, zieloną część dymki kroimy drobno i dodajemy do ricotty.
Całość doprawiamy do smaku i dodajemy słodką paprykę w proszku.
Starannie mieszamy, podajemy z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do przystawek.
Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki
Składniki:
• 1 szklanka zimnej wody,
• sok z 1/2 limonki,
• sok z 1/2 pomarańczy,
• skórka otarta z 1/2 limonki,
• 1 kiwi,
• 1/2 pęczka natki z pietruszki.
Przygotowanie:
Do blendera kielichowego przelewamy wodę, dodajemy obrane ze skórki kiwi oraz sok z cytrusów i otartą skórką z limonki.
Całość miksujemy do uzyskania ciemnozielonego koloru.
Przekładamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dokładnie mieszamy.
Napój można podać dodatkowo z kostkami lodu w cieplejsze dni.
Dla smaku można dodać miodu.
Przepisy pochodzą z mojego ulubionego bloga kulinarnego www.mojasmacznakuchnia.com.pl.
Julia Drabik (4B)