^  góra strony

  • 1

SP 368 WARSZAWA

w e r s j a   i n t e r n e t o w a   g a z e t k i   s z k o l n e j

×

Uwaga

There is no category chosen or category doesn't contain any items

2019/2020 NR 3 - EGZOTYKA NA TALERZU

CARPACCIO Z ANANASA

Porcja jest dla 4 osób
Czas przygotowania: 6 minut

Składniki:
• pęczek świeżej mięty 30 g,
• dojrzały ananas,
• 100 g borówek,
• 5 łyżek kokosowego jogurtu typu greckiego,
• jedna limonka
• oliwa extra virgin.

Przygotowanie listki mięty umieść w moździerzu. Odłóż garść mniejszych listków na bok. Rozetrzyj listki na pastę, a następnie dodaj dwie łyżki oliwy extra virgin. Obierz ananasa ze skórki. Pokrój na cztery części wzdłuż, usuń środek i pokrój drobno resztę. Rozłóż kawałki ananasa na półmisku. Przekrój borówki na pół i posyp nimi ananasy. Wymieszaj oliwę miętową z jogurtem, a potem polej nią owoce. Zetrzyj skórkę z limonki nad carpaccio i wyciśnij z niej sok. Drobno posiekaj resztę odłożonych listków mięty i skrop oliwą extra virgin.

Julia Drabik (4B)

Copyright © 2013. Marcin Leśniewski  Rights Reserved.