CARPACCIO Z ANANASA
Porcja jest dla 4 osób
Czas przygotowania: 6 minut
Składniki:
• pęczek świeżej mięty 30 g,
• dojrzały ananas,
• 100 g borówek,
• 5 łyżek kokosowego jogurtu typu greckiego,
• jedna limonka
• oliwa extra virgin.
Przygotowanie listki mięty umieść w moździerzu. Odłóż garść mniejszych listków na bok. Rozetrzyj listki na pastę, a następnie dodaj dwie łyżki oliwy extra virgin. Obierz ananasa ze skórki. Pokrój na cztery części wzdłuż, usuń środek i pokrój drobno resztę. Rozłóż kawałki ananasa na półmisku. Przekrój borówki na pół i posyp nimi ananasy. Wymieszaj oliwę miętową z jogurtem, a potem polej nią owoce. Zetrzyj skórkę z limonki nad carpaccio i wyciśnij z niej sok. Drobno posiekaj resztę odłożonych listków mięty i skrop oliwą extra virgin.
Julia Drabik (4B)