^  góra strony

  • 1

SP 368 WARSZAWA

w e r s j a   i n t e r n e t o w a   g a z e t k i   s z k o l n e j

2019/2020 NR 1 - JESIENNE PRZYSMAKI PANNY HELKI

Cześć, jestem Hela! W tej rubryce chciałabym opowiedzieć o mojej pasji, czyli pieczeniu oraz o pracy z kremem i lukrem. Ponieważ mamy jesień, na początek powiem trochę o jesiennych ciastach i przekąskach. Pierwszym ciastem jest oczywiście ciasto dyniowe, idealne na przyjęcia i zwykłe jesienne popołudnia. Następnym ciastem jest oczywiście ciasto cytrynowe i pomarańczowe, choć te ciasta są bardziej letnie, to idealnie wpasują się np. na przyjęcie lub herbatkę u znajomych :)

A teraz powiem coś o przekąskach na jesienne dni, na pierwszym miejscu są babeczki czyli przysmak każdego dziecka, nastolatka czy dorosłego, babeczki mogą być różne:
cytrynowe, dyniowe, czekoladowe, waniliowe, imbirowe (fuu) i owocowe (moje ulubione). Mam nadzieję, że Wy też lubicie te przysmaki?

Wszystkie te pyszności świetnie nadają się na przyjęcie z okazji Halloween - a to już pod koniec października! Wystarczy udekorować babeczki lub ciasto w “straszny” sposób, zgodnie z tym co podpowiada nam wyobraźnia, np. dodając cukrowe straszne oczy albo z ciemnego ciasta zrobić “sztuczną ziemię”, rysując czekoladową pajęczynę.

PRZEPIS NA…

Halloweenowe ciasto dyniowe

  • 2 szklanki miąższu z pieczonej dyni (jedna mała dynia lub pół średniej)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 całe jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Aby zrobić miąższ z dyni wystarczy pokroić ją (w całości lub połowę) na mniejsze kawałki, ze skórą, te kawałki ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia, a następnie piec w piekarniku w ok. 190 stopniach. Po 30 minutach ostrożnie wyjąć z piekarnika, przestudzić, zdjąć skórkę (teraz odejdzie łatwo) i kawałki miąższu zmiksować w misce blenderem ręcznym lub rozgnieść widelcem na gładką pulpę.
Aby zrobić ciasto:
Do miski wbijamy 3 całe jajka, wsypujemy cukier i miksujemy mikserem aż mieszanka będzie jasna. Dodajemy olej i dalej ostrożnie miksujemy. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, cukier waniliowy i cynamon. Wsypujemy do miski ze składnikami mokrymi i miksujemy. Na koniec dodajemy pulpę dyniową i mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
Ciasto wykładamy do wybranej formy, najlepiej do formy na babę z kominkiem, wcześniej nasmarowanej masłem i obsypanej mąką lub kaszą manną.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut.
Po tym czasie robimy test suchego patyczka, czyli delikatnie wbijamy np. patyczek od grillowania do ciasta. Jeśli jest suchy - ciasto jest gotowe i można je wyjąć.

Dekorujemy dopiero gdy przestygnie (ok. godzinę). Idealna będzie tu polewa czekoladowa (można użyć gotowej).

Helena Druś (6E)

2019/2020 NR 3 - EGZOTYKA NA TALERZU

CARPACCIO Z ANANASA

Porcja jest dla 4 osób
Czas przygotowania: 6 minut

Składniki:
• pęczek świeżej mięty 30 g,
• dojrzały ananas,
• 100 g borówek,
• 5 łyżek kokosowego jogurtu typu greckiego,
• jedna limonka
• oliwa extra virgin.

Przygotowanie listki mięty umieść w moździerzu. Odłóż garść mniejszych listków na bok. Rozetrzyj listki na pastę, a następnie dodaj dwie łyżki oliwy extra virgin. Obierz ananasa ze skórki. Pokrój na cztery części wzdłuż, usuń środek i pokrój drobno resztę. Rozłóż kawałki ananasa na półmisku. Przekrój borówki na pół i posyp nimi ananasy. Wymieszaj oliwę miętową z jogurtem, a potem polej nią owoce. Zetrzyj skórkę z limonki nad carpaccio i wyciśnij z niej sok. Drobno posiekaj resztę odłożonych listków mięty i skrop oliwą extra virgin.

Julia Drabik (4B)

2019/2020 NR 4 - NOWALIJKI – SMACZNA WIOSENNA PACZKA

Ricotta z rzodkiewką i dymką

Składniki:
• 250 g sera ricotta,
• 1/2 pęczka rzodkiewki,
• 1/2 pęczka dymki,
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
• sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Ricottę przekładamy do miseczki.
Warzywa myjemy i osuszamy.
Rzodkiewki kroimy w kostkę, zieloną część dymki kroimy drobno i dodajemy do ricotty.
Całość doprawiamy do smaku i dodajemy słodką paprykę w proszku.
Starannie mieszamy, podajemy z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do przystawek.

   

Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki

Składniki:
• 1 szklanka zimnej wody,
• sok z 1/2 limonki,
• sok z 1/2 pomarańczy,
• skórka otarta z 1/2 limonki,
• 1 kiwi,
• 1/2 pęczka natki z pietruszki.

Przygotowanie:
Do blendera kielichowego przelewamy wodę, dodajemy obrane ze skórki kiwi oraz sok z cytrusów i otartą skórką z limonki.
Całość miksujemy do uzyskania ciemnozielonego koloru.
Przekładamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dokładnie mieszamy.
Napój można podać dodatkowo z kostkami lodu w cieplejsze dni.
Dla smaku można dodać miodu.

Przepisy pochodzą z mojego ulubionego bloga kulinarnego www.mojasmacznakuchnia.com.pl.

Julia Drabik (4B)

  • 2018-2019-1
  • 2018-2019-2
  • 2018-2019-3
  • 2018-2019-4
  • 2018-2019-5
Copyright © 2013. Marcin Leśniewski  Rights Reserved.